Koert van Eijk

Jongleur


Biografie

w

“Hoe ben je er op gekomen te gaan jongleren?” is een vraag die Koert regelmatig gesteld wordt. Na 8 jaar tennis, van zijn 11de tot zijn 19de, was hij in het bezit van een hoop tennisballen. Op een mooie lentedag in april 2002 lagen 3 tennisballen bij elkaar in de buurt. Waar de klik 3 tennisballen en jongleren vandaan kwam, weet hij niet, maar hij was er. Koert pakte 3 tennisballen en gooide het basispatroon met 3 ballen, de cascade, als vanzelfsprekend. Een nieuwe hobby was geboren.

Van zijn oom kreeg hij vervolgens drie echte(!) jongleerballen met een boekje dat een aantal trucjes liet zien. Daarna kwam er een boek van een collega dat tot 5 ballen ging en er werden 5 ballen aangeschaft. De laatste, belangrijke jongleerstimulans kwam via de post. Het was een flyer van circus Rotjeknor, waarop stond vermeld dat er maandagavond een vrije oefenavond was. Hij ging naar de oefenavond en was geboeid door alle jongleeractiviteit, met als hoogtepunt een strakke 5 kegel cascade.

Vanaf die avond ging het ‘mis’, Koert was besmet met het jongleervirus. Sinds die dag heeft het jongleren hem op plaatsen gebracht en met personen in contact gebracht, wat hem anders niet was overkomen. Koert heeft veel plezier gehad en beleefd met het jongleren. De eerste 4 jaar van het jongleren heeft hij veel solo getraind, later is hij meer gaan passen (met meerdere personen jongleren), voornamelijk met kegels en ringen, hier met Tristan Bruin en hier met Pascal van der Neut.

Naast regelmatig trainen, stelt Koert zijn kunsten ook tentoon en heeft hij de afgelopen jaren honderden mensen leren jongleren met 3 ballen op workshops, bij demonstraties en aan toevallig voorbijgaande geïnteresseerden in het park, waar hij ’s zomers veel oefent. De grote verscheidenheid aan (groepen) mensen, de manieren waarop ze zichzelf 3 ballen aanleren en zichzelf daardoor verbazen blijven hem intrigeren. In 2010 deed Koert voor derde keer mee aan het NK jongleren en bemachtigde de titel Nederlands Kampioen Ring Jongleren.